top of page

1 DE CADA 3 LESIONS DENTALS EN NINS ES PRODUEIXEN DURANT LA PRÀCTICA ESPORTIVA

El Consell General de Dentistes i el Col·legi de Dentistes de Balears, CODB, recomanen fer servir protectors bucals a mida sempre que es realitzin esports de contacte, ja que redueixen considerablement el risc de fractures, desplaçaments i avulsions, així com lesions de mandíbula i cervicals .

 

En cas que un cop provoqui la fractura i caiguda de la dent, és recomanable guardar-lo en llet, saliva o solució salina i acudir immediatament al dentista per intentar reimplantar-lo de vell nou. A les Balears hi ha un Servei d'Urgències Dentals (971.72.22.55) coordinat pel CODB i amb el que col·laboren clíniques ubicades a tot l'arxipèlag.

 

 

Amb l´arribada de l´estiu i les vacances, s´incrementa la pràctica d´esports a l´aire lliure i, per tant, també augmenta el nombre de traumatismes dentals. Si bé l'exercici físic suposa grans beneficis per a la salut, s'han de prendre determinades precaucions per evitar contratemps. Concretament, l'activitat esportiva pot afectar la salut bucodental per diverses causes:

 

- Deshidratació: afavoreix la sequedat bucal (xerostomia), influint negativament en la salut.

- Estrès: és un factor de risc per a l'aparició de malaltia periodontal, erosió dental, abrasió i bruxisme (rebuig).

- Ingesta de sucres i àcids: afavoreixen la desmineralització de les dents i, per tant, l'aparició de càries, erosió dental i malaltia periodontal.

- Els traumatismes dentals: poden passar sovint quan es practiquen esports de contacte i combat sense la protecció adequada.

- Clor: en esports aquàtics, el pH baix de l'aigua de les piscines pot causar erosió dental.

 

Per això, el Consell General de Dentistes i el CODB recomanen mantenir una dieta saludable, limitant els menjars i les begudes amb alt contingut en sucres. Per exemple, quan menjam entre hores, una bona opció són les fruites, vegetals, formatge i nous, en lloc d'altres aliments com les galetes i barretes energètiques, que poden produir càries.

 

Per mantenir-se hidratat, el més saludable és beure aigua de manera regular, però en el cas de prendre begudes energètiques, és aconsellable contrarestar la seva acidesa esbandint immediatament després la boca amb aigua i no raspallar les dents fins a mitja hora després d'haver-les consumit. A més, és més saludable consumir aquestes begudes amb una palleta reutilitzable per evitar el contacte del líquid amb les dents.

 

Les persones que passen molt de temps en piscines amb un pH de l'aigua baix s'han d'esbandir la boca amb aigua de l'aixeta després de nedar i raspallar-se les dents dues vegades al dia amb pasta dental amb fluor, però mai immediatament després de nedar.

 

Quan fer servir protectors bucals?

Molts esportistes pensen que només han d'usar protectors bucals els qui practiquen esport de forma professional, però el Consell General de Dentistes i el CODB recomanen utilitzar-los sempre que es facin esports de contacte. Alguns amateurs tenen un menor control del moviment, menor coneixement sobre les lesions i el risc de patir un traumatisme és més gran que en els atletes d'èlit.

 

El Dr. Óscar Castro Reino, president de l'Organització Col·legial de Dentistes, recorda que els protectors estàndard que es venen directament al públic no són fiables, ja que no ajusten bé i en general ofereixen poca protecció. "S'han d'optar sempre per protectors fabricats a mida pel dentista, ja que són els únics que compleixen satisfactòriament els criteris de protecció, estabilitat, retenció i comoditat, a més de prevenir alteracions de l'articulació temporomandibular".

 

Actualment, els esportistes que practiquen boxa, taekwondo, hoquei sobre gel i rugbi utilitzen aquests protectors. Però també seria convenient emprar-los en totes les arts marcials, bàsquet, voleibol, handbol, ciclisme, futbol, gimnàstica, lluita lliure, hoquei sobre herba, esquaix, esports eqüestres, waterpolo i, en general, sempre que hi hagi risc de rebre un cop, independentment de l'edat de l'esportista.

 

“El protector bucal redueix considerablement el risc de traumatismes (fractures, desplaçaments, avulsions) a les dents anteriors, en particular, de l'arcada superior (maxil·lar). Aïlla les dents de les mucoses, els llavis, les galtes i la llengua, evitant les ferides als teixits tous i les mossegades linguals. A més, evita l'impacte de les dents de l'arcada inferior (mandibulars) contra les dents de l'arcada superior (maxil·lars) i redueix el risc de fractura mandibular, de commoció cerebral i de lesions cervicals”, explica el Dr. Castro.

 

Què fer davant d'un traumatisme dental?

Practicar esports de contacte sempre comporta la possibilitat de patir un traumatisme facial o dental. Les estadístiques mostren que els esportistes estan sotmesos a un risc més gran de ferides, fractures o fins i tot de pèrdua dentària. De fet, s'ha demostrat que 1 de cada 3 lesions dentals produïdes en els infants tenen lloc durant les activitats esportives. En el cas que passi alguna cosa, és important reaccionar amb rapidesa:

 

- Fractura dentària: s'ha d'intentar trobar el fragment de la dent fracturada i mantenir-la en aigua o en solució salina. Acudir immediatament al dentista que, en alguns casos, el podrà tornar a enganxar. A les Balears es pot contactar amb el Servei d'Urgències Dentals cridant al 971.72.22.55.

- Dent desplaçada o amb mobilitat: no toqueu la dent, ja que l'impacte i el desplaçament poden haver fracturat l'arrel i/o l'alvèol. Evitar esbandir-se la boca i consultar el dentista amb urgència. A les Balears es pot contactar amb el Servei d'Urgències Dentals cridant al 971.72.22.55.

- Dent expulsada o avulsió: recuperar la dent expulsada agafant-la per la corona, no per l'arrel. Conservar la dent en llet, saliva o solució salina. Si la reimplantació es fa 30 minuts després de l'accident, l'èxit de recuperació de la peça pot acostar-se el 70%. A partir de llavors, les probabilitats d'èxit disminueixen considerablement. A les Balears es pot contactar amb el Servei d'Urgències Dentals cridant al 971.72.22.55.




1 visualización0 comentarios

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page