top of page
Foto del escritorColegio Dentistas IB

7 CONSELLS SENZILLS PER GAUDIR D'UNA BONA SALUT ORAL DURANT LES VACANCES

Gran part de la població ja està gaudint de les vacances i amb elles arriba el canvi d'hàbits que ens fa desconnectar de la rutina diària durant unes setmanes. Tot i així, és recomanable seguir unes senzilles pautes per gaudir d'una bona salut bucodental durant el període de vacances. El Consell de Dentistes i el Col·legi Oficial de Dentistes de Balears, CODB, et recomanen:


  • Mantenir una bona hidratació : amb les altes temperatures pròpies de l'estiu, l'organisme perd aigua i, per tant, apareix la sequedat bucal. De fet, el primer signe de deshidratació és la sensació de boca seca. Per contrarestar la pèrdua de líquids produïda per la sudoració, cal beure almenys 2 litres d'aigua al dia, així contribuirem a la producció de saliva i a combatre els bacteris patògens, protegint les dents de la càries. És aconsellable limitar el consum de begudes ensucrades i alcohòliques, ja que poden contribuir a la deshidratació i al deteriorament dental.


  • Alimentar-se de forma saludable: en aquests dies, es menja i sopa fora de casa amb més freqüència i augmenta el pica-pica entre hores. Tot i que és normal donar-se algun caprici, cal intentar consumir productes frescos (fruites, verdures), així com peixos i oli d'oliva. Per contra, no hem d'abusar de dolços i aliments processats, ja que els alts nivells de sucres augmenten el risc de càries.


  • Seguir una bona higiene bucodental : s'han de fer, almenys, dos raspallats dentals diaris amb pasta dentífrica fluorada, al matí i a la nit, de dos minuts de durada cadascun. Així mateix, cal fer servir seda dental o raspall interdental per eliminar els bacteris i les restes de menjar que queden entre les dents. En cas de no ser a casa i, de manera excepcional, es pot mastegar xiclet amb xilitol després de dinar, encara que en cap cas substitueix el raspallat.


  • Protegir-se del sol: igual que ens protegim la pell, també cal aplicar cremes i labials amb factor de protecció solar i evitar l'exposició excessiva al sol, per prevenir lesions i càncer labial.


  • Evitar fractures dentals: els traumatismes augmenten amb l'arribada de les vacances, per això és recomanable fer servir protectors bucals sempre que es facin esports de contacte. De la mateixa manera, no és aconsellable mossegar gels ni objectes durs, perquè posa en perill la salut de les dents.


  • Deixar de fumar: amb les vacances disminueix l'estrès, i pot ser un bon moment per deixar aquest hàbit perjudicial que, juntament amb l'alcohol, és un dels principals factors de risc del càncer oral.


  • Acudir a revisió odontològica: visitar el dentista abans de viatjar a la destinació de vacances és una bona manera d'assegurar-nos que la nostra cavitat oral està en bones condicions i permet abordar de manera preventiva qualsevol patologia que ens pugui fer malbé aquests dies de descans.



Des del Consell General de Dentistes i el CODB recomanem mantenir una bona hidratació, seguir una alimentació saludable, protegir-se del sol i utilitzar protectors bucals quan es facin esports de contacte.

0 visualizaciones0 comentarios
bottom of page