top of page

EL PRESIDENT DEL CODB PARLA SOBRE LA SALUT BUCODENTAL ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Avui, dia Mundial de la Salut Bucodental, el president del CODB, Ignacio García-Moris, ha estat entrevistat per diversos programes de ràdio i televisió per parlar de la salut oral dels ciutadans de les Illes Balears. Aquest matí ha participat a l'Informatiu Matí d'IB3 ràdio, al migdia ha rebut un equip de televisió de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears i, a la tarda, ha acudit als estudis d'IB3 ràdio per ser entrevistat per l'equip del programa Tèntol.

En totes les seves intervecions, el president García-Moris ha explicat la importància de tenir cura de la boca i la relació directa de la salut oral amb la salut de la resta del cos. En una divertida entrevista del programa Téntol, dirigit per Margalida Mateu, en què ha participat, també, l'odontòloga Joana Maria Planas Mariano, el president del CODB ha recordat la importància d'un bon raspallat i la Dra Planas ha parlat de l'ús del fil dental, almenys una vegada al dia.


D'esquerre a dreta la Dra Joana Maria Planas, Miquel Junk i Margalida Mateu, de l'equip d'Ib3 ràdio i el Dr Ignacio García-Moris, president del Col·legi de Dentistes de les Illes Balears
D'esquerre a dreta la Dra Joana Maria Planas, Miquel Junk i Margalida Mateu, de l'equip d'Ib3 ràdio i el Dr Ignacio García-Moris, president del Col·legi de Dentistes de les Illes Balears

Presència de problemes percebuts de salut oral
Segons dades recollides a l'últim estudi sobre la salut oral dels espanyols, del Consell General de Dentistes, el 73% dels habitants de les Illes Balears declarava tenir algun problema bucodental .

Els problemes de salut dental que es perceben amb més freqüència són:
  • dents sensibles (problema que afecta més les dones) (22%)
  • bruxisme (més freqüent en dones) (23%)
  • i genives que sagnen (24%)


Evolució dels problemes de salut oral
En analitzar l'evolució dels problemes de salut oral percebuts entre el període prepandèmic (2019) i l'actualitat, el que ressalta més és l'augment de la percepció de problemes de bruxisme (passant del 6% abans de la pandèmia al 23% en l'actualitat) i, en menor mesura, els problemes relacionats amb l'articulació temporomandibular (4% en 20).

Evolució dels hàbits dhigiene bucodental
Pel 91% dels entrevistats de l'ÀREA 1 NOREST, que engloba les Illes Balears i Catalunya , els seus hàbits d'higiene bucodental s'han mantingut iguals, han millorat al 7% de la mostra i han empitjorat al 2%.

Són sobretot les dones i el grup d'edat més jove (18-35 anys) els qui afirmen haver experimentat millora en l'hàbit d'higiene bucodental.

Freqüència de raspallat
El 82% de la mostra afirma raspallar-se les dents, almenys, 2 cops al dia (79% el 2019). Aquestes dades indicarien que s'ha produït una millora de la freqüència global de raspallat en aquest període. Tot i això, un 14% de la població adulta continua sense raspallar-se amb la freqüència mínima recomanable.

Quan s'analitzen les possibles variables sociodemogràfiques, s'observa un patró de raspallat millor en les dones que en els homes (91% de raspallat, almenys, 2 vegades al dia, versus 80%), així com en el grup etari més jove (18-35 anys).

Per àrea geogràfica, les àrees V (nord-oest) i VI (nord) són les que semblen tenir un millor patró de freqüència de raspallat. Balears no es troba entre les zones geogràfiques amb un millor patró de freqüència de raspallat.

Tipus de raspall
El raspall manual continua sent el més utilitzat habitualment (56%), recorrent al raspall elèctric el 44% restant. A diferència d'altres zones d'Espanya, on l'ús del raspall manual està molt més estès (fins a un 67% dels entrevistats a l'àrea 6 NORD-CENTRE Navarra - País Basc), a les Balears l'ús d'ambdós tipus de raspalls és gairebé meitat i meitat.

El sexe no intervé en lelecció del tipus de raspall. Pel que fa a l'edat, els compresos entre els 36-65 anys es constitueixen com els usuaris més grans del raspall elèctric.

 
 
 
bottom of page