top of page
Foto del escritorColegio Dentistas IB

SALUT ORAL DEL PACIENT MAJOR: L'ATENCIÓ DENTAL A DOMICILI I L'ÚS DE NOVES TECNOLOGIES MARQUEN LA DIFERÈNCIA

  • Un 17% de la població de les Balears té més de 65 anys, fet que subratlla la importància d'adaptar els serveis de salut dental a les necessitats de la gent gran.

  • A través d'una combinació de bones pràctiques d'higiene, revisions regulars, adaptacions per a problemes psicomotrius i una alimentació adequada és possible mantenir una boca saludable i funcional al llarg de la vellesa.

  • La integració de serveis d'atenció dental a domicili i l'ús de tecnologies emergents com la teleodontologia poden marcar la diferència en l'accessibilitat i l'eficàcia de la cura dental per als pacients grans.



Aquesta setmana el diari sanitari Salut i Força ha publicat un reportatge sobre com abordar la salut oral del pacient gran actualment. Una informació que ha aportat la Dra. Susane Herrero Tarilonte , secretària del Col·legi Oficial de Dentistes de Balears, CODB. Transcrivim el text íntegrament per facilitar-ne la lectura:


"L'envelliment és un procés natural que comporta múltiples canvis en el cos humà i la salut oral no n'és l'excepció. Amb l'augment de l'esperança de vida, la cura dental en pacients grans s'ha convertit en una prioritat per als professionals de l'odontologia. La Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG) recomana, almenys, dues visites al dentista per any per a pacients grans.

Les campanyes de conscienciació han millorat les visites regulars, però encara n'hi ha un 20% que no ho fa amb la freqüència recomanada.

La salut oral en edats avançades, com és natural, depèn en gran mesura de les accions preventives i cures que hagi tingut el pacient al llarg de la vida. És possible arribar a la vellesa en un bon estat, si s'han tingut les cures adequades més enllà de les característiques pròpies de l'envelliment.


“No vull tractaments llargs, complicats i costosos. Ja no em compensa”.

Els professionals de la salut cal tenir en compte el moment vital tan delicat dels nostres pacients, no només des d'un punt de vista tècnic, sinó també humà. Amb pacients molt grans és freqüent sentir a la consulta que no volen tractaments complicats o costosos perquè senten que els queda poc recorregut. Per això és important escoltar bé les vostres necessitats i assessorar des de l'empatia i el respecte.

Per regla general, a mesura que envellim disminueixen les exigències estètiques i es prioritza la funcionalitat i la comoditat. Resumit en una frase comuna: "Doctora, vull poder menjar bé i no tenir dolor".


La vellesa i les pèrdues més freqüents

La realitat és que ens trobem amb una prevalença més gran de certes patologies en aquests pacients.

A la vellesa, la pèrdua dental és comuna a causa de malalties periodontals, càries no tractades, traumatismes al llarg de la vida, dents fissurades per sobrecàrrega, etc.

Aproximadament el 30% de les persones més grans de 65 anys han perdut totes o moltes de les seves dents naturals.

D'altra banda, els teixits que suporten les dents es poden veure afectats per la malaltia periodontal, prevalent en pacients grans. Al voltant del 70% dels adults més grans de 65 anys pateixen algun grau de malaltia periodontal. També és freqüent que la producció de saliva disminueixi amb l'edat (xerostomia) com a efecte secundari de medicaments, disminució de l'activitat de les glàndules salivals o deshidratació, cosa que augmenta el risc de càries, malaltia periodontal i disconfort als portadors de pròtesis. El 30% de la gent gran experimenten xerostomia. Per combatre-la, es recomana beure aigua freqüentment i utilitzar substituts de saliva o productes específics per estimular la producció salival com mastegar xiclet sense sucre.


Ens solem trobar problemes protètics.

La pèrdua de suport ossi propi de l'envelliment provoca desajustos de les pròtesis que requereixen adaptar-les de manera periòdica. És important que mantinguin una bona higiene de les pròtesis per evitar infeccions per fongs i malestar.

Moltes persones grans pateixen condicions sistèmiques com diabetis, malalties cardíaques i osteoporosi, que poden tenir un impacte directe a la salut oral. Els dentistes hem de considerar la interacció entre els tractaments dentals i els medicaments que els pacients grans poden estar prenent per a altres condicions de salut.


Raspalls adaptats per a pacients amb problemes de psicomotricitat.

Així mateix, amb l'envelliment, molts pacients desenvolupen problemes de psicomotricitat, que afecten la capacitat de fer moviments precisos i coordinats. Això pot dificultar la higiene oral diària, com el raspallat i lús del fil dental. Per a aquells amb limitacions físiques, es poden considerar raspalls elèctrics, raspalls de dents amb mànecs més grans o ergonòmics, dispositius dassistència per a lús del fil dental i esbandidas bucals per complementar la higiene oral. També els cuidadors al domicili o en institucions han de ser entrenats per ajudar-los.


Visites a domicili i teleodontologia

Quan la gent gran té problemes de mobilitat, es dificulta l'accés a les clíniques dentals. Això inclou pacients enllitats, en cadires de rodes o aquells en institucions com a residències. Les barreres físiques i logístiques poden impedir que aquests pacients rebin latenció dental regular que necessiten. És fonamental establir serveis de cura dental a domicili ia institucions. Molts dentistes ofereixen visites externes, especialment útil per a aquells que no es poden desplaçar a una clínica dental.

D'altra banda, la teleodontologia està emergint com una eina útil per a la cura de la salut oral en pacients grans amb dificultats de desplaçament. A través de consultes virtuals, els dentistes poden avaluar problemes, donar consells i planificar tractaments, minimitzant la necessitat de visites físiques a la clínica.


La salut oral també té un component psicològic significatiu .

La pèrdua de dents i altres problemes bucals poden afectar l'autoestima i la qualitat de vida dels pacients més grans. En aquests casos cal un enfocament integral que inclogui suport emocional i psicològic.

Segons un estudi del Ministeri de Sanitat, el 25% de les persones grans tenen deficiències nutricionals que n'afecten la salut oral. Per això, és important una dieta equilibrada rica en vitamines i minerals, evitant el consum excessiu de sucres i aliments àcids.

Com en altres comunitats d'Espanya, la població de les Balears està envellint. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), un 17% de la població de les Balears té més de 65 anys, fet que subratlla la importància d'adaptar els serveis de salut dental a les necessitats de la gent gran.


En conclusió

La salut oral del pacient gran requereix atenció i cura especialitzada. A través d'una combinació de bones pràctiques d'higiene, revisions regulars, adaptacions per a problemes psicomotrius i una alimentació adequada és possible mantenir una boca saludable i funcional al llarg de la vellesa. Els professionals de l'odontologia hem de jugar un paper important guiant i recolzant els nostres pacients en aquest camí cap a una millor qualitat de vida, especialment aquells amb limitacions de mobilitat o residents a institucions.

La integració de serveis d'atenció dental a domicili i l'ús de tecnologies emergents com la teleodontologia poden marcar la diferència en l'accessibilitat i l'eficàcia de la cura dental per als pacients grans”.





0 visualizaciones0 comentarios
bottom of page